Effectieve zonwering

Met de zomer in aantocht gaan we weer een heerlijke tijd tegemoet. De afgelopen jaren is de temperatuur in de zomer wel flink toegenomen, soms is het bijna 40 graden. Als u verkoeling kan zoeken op het strand of bij een zwembad is dat geen probleem. Bent u echter thuis of op uw werk, dan kunt u daar behoorlijk last van hebben. Er zijn verschillende oplossingen om iets tegen de warmte-overlast te doen:

 • De warmte binnen ‘bestrijden’ met een Airco
  Het koelen van een ruimte kost echter 4x meer energie als verwarmen. Door de airco kunnen stroomkosten dus flink op lopen.
 • Voorkomen dat er te veel warmte binnenkomt door een effectieve Zonwering aan te brengen
  Goede oplossingen hiervoor zijn: zonwerende raamfolie en zonwering met screens

Zonwerende Raamfolie versus zonwering Screens

Hieronder een overzicht van de eigenschappen, de montage en het onderhoud van beide producten, alsmede de voor- en nadelen om u te helpen met het maken van de juiste keus.

Screens zonwering

Overeenkomstige eigenschappen

Als u op zoek bent naar een zonwering die uw huis koel houdt tijdens warme, zonnige dagen kunnen zowel zonwerende raamfolies als screens een oplossing bieden. Beide producten hebben qua eigenschappen en montage overeenkomsten maar ook grote verschillen. Laten we beginnen met de overeenkomsten.

Beide producten :

 • houden de warmte in de zomer grotendeels buiten
 • filteren het zonlicht en verminderen schittering op beeldschermen
 • blokkeren de schadelijke UV-stralen, waardoor uw interieur minder verkleurt
 • blijvend zicht van binnen naar buiten
 • toepasbaar op bijna alle gebouwen

De verschillen

Montage

Zonwerende raamfolie wordt meestal aan de buitenzijde op de ruit geplakt. Dit vergt geen constructieve ingrepen. Screens daarentegen moeten buiten op het raamkozijn worden gemonteerd. Om deze van binnenuit te kunnen bedienen moeten ook elektrische aansluitingen worden aangelegd.

Uiterlijk

Screens zijn altijd zichtbaar aanwezig op de buitenkant van het pand maar kunnen in diverse kleuren worden uitgevoerd. De traditionele zonwerende raamfolies bevatten metaaldeeltjes en geven de ruiten een min of meer spiegelend effect. De nieuwste zonwerende raamfolies kunnen nagenoeg onzichtbaar worden aangebracht.

Privacy

Als de screens naar beneden zijn kunt u nooit van buiten naar binnen kijken. Bij zonwerende raamfolie is het een definitieve keus die vooraf moet worden bepaald: kiest u voor privacy of wilt u dat mensen wel naar binnen moeten kunnen kijken ?

Onderhoud

Zonwerende raamfolies worden aangebracht en hebben daarna totaal geen onderhoud meer nodig. Screens daarentegen hebben wel onderhoud nodig, moeten regelmatig worden gereinigd en er kunnen storingen ontstaan in het systeem. Screens moeten bij slecht weer en harde wind altijd worden ‘opgehaald’ om schade aan het systeem te voorkomen.

Prijs

Voor zowel sceens als zonwerende raamfolie geldt: alle waar naar zijn geld. Er zijn diverse goede merken verkrijgbaar, maar er is ook veel ‘rommel’ op de markt. Laat u daarom altijd adviseren door een erkende dealer.

Conclusie

Bij nieuwbouw kunnen voorzieningen en aansluitingen voor zonwering screens nog eenvoudig worden meegenomen in de bouw. Ook kan dan meteen worden gekozen voor een passende collectieve kleur. Dit is dan in de meeste gevallen de meest voor de hand liggende keus.

Bij bestaande bouw levert het aanleggen van alle voorzieningen voor de screens nog al eens praktische problemen en extra kosten op. Vandaar dat dan beter kan worden gekozen voor de eenvoudig aan te brengen zonwerende raamfolie. Ook in gevallen dat het aanzien van het pand niet mag worden aangetast is zonwerende raamfolie dé oplossing.

Als we het hebben over een meerjarig onderhoudsplan (MJOP) dan is zonwerende raamfolie de beste keus omdat hier na het aanbrengen geen kosten bij komen voor onderhoud, reiniging of storingen.

Benieuwd welke raamfolie bijdraagt aan de staat van uw pand? Doe de raamfoliescan en ontvang direct uw uitslag! Klik hier.

Warmte bestrijding met Building Wrap Folie Techniek BV

Als u na het lezen van deze blog enthousiast bent geworden over zonwerende raamfolie, dan helpen wij u graag bij het maken van uw keuze! Als u nog vragen heeft dan horen wij dit graag! U kunt ons bellen en mailen.

Laat de zon maar komen!